Někteří pomocníci, se prostě vyplatí.

Hojnosti je teď kolem nás opravdu mnoho. A možná vás to někdy může až děsit. Sklízet, zavařovat, sušit… Může to vypadat, jako šílený kolotoč. Vlastně to může být i jeden z důvodů, proč se lidé bojí jít na venkov. Opět ta stejná písnička, to nekonečné množství práce.

Nicméně u zpracovávání úrody, stejně jako u organizace péče o hospodářství, záleží zase jen a jen na nás, jak to pojmeme a jak to zrovna my budeme mít. 

Třeba já jsem teď v těhotenství víc unavená a prostě zpracovávám úrodu opravdu jen tehdy, když se mi chce a mám na to energii. Navíc u nás probíhá rekonstrukce a nemám ani kuchyň s teplou vodou, takže se tím prostě nestresuju. Mnohdy pak sama sebe překvapím, že udělám něco, co jsem si vlastně vůbec neplánovala.

Samozřejmě na jaře mnohdy nevíte, kolik budete mít energie ke sklizni a někdy se to v jarním nadšení přepískne. Ale i v těchto případech se vyplatí se tím hlavně nestresovat. Nestíhám? OK, tak prostě nestíhám. Můžete oslovit někoho z rodiny nebo z přátel a nabídnout jim sklízení od vás.

A nebo to prostě nestihnete. Co se vlastně stane?

Určitě je lepší být psychicky i fyzicky v POHODĚ. Než se stresovat, kvůli ovoci a zelenině. Vždy si vzpomeňte na to, proč to děláte. Já to dělám pro radost a nedopustím, aby mi z té radosti vznikaly vrásky. 😀

 

MALÁ VSUVKA:

Začíná období podzimní výsadby dřevin. Pokud víte, že dost možná nejste na to zpracovávat tuny jablek naráz. Nesázejte si víc stejně dozrávajících odrůd. Myslete na to už teď a třeba si vysaďte víc jabloní s jablky vhodnými k uskladnění.

Když už dojde na zpracovávání, mám doma pár pomocníků, bez kterých si to už vůbec nedovedu představit. Ani nevím, kterého vám chci představit dřív, no dámy mají přednost. Takže tadááá.

SUŠIČKA

Sušičku ovoce považuji za základní vybavení v domácnosti sběračů. 😀 Ale, abychom byli spokojení a bylo to funkční soužití, plné lásky a respektu, je fajn vybírat sušičku pozorně.

  • Jednou z hlavních předností sušení, je zachování vitamínů. Nicméně, asi už jste slyšeli o tom, že světlo jim nedělá úplně dobře a že sušené plody je fajn uchovávat v temnu. Proč jsou teda některé sušičky průhledné? Inu průhlednou nebrat. 😉
  • Důležitá je dobrá cirkulace teplého vzduchu. Nechcete přece furt kontrolovat a přehazovat plata.Tady je důležité koukat po více aspektech. Plata by měla být mřížkovaná, určitě ne plná. Můžete si tam pak třeba dát pečící papír, nebo misku přímo určenou pro sušení placek, ale základ by měl být mřížkovaný. Motor je lepší dole, protože teplý vzduch sám stoupá nahoru.Vy nepotřebujete aby vám sušička u motoru pekla a u zbytku to bylo vlažné...

Pokud chcete mít ze sušičky kamarádku, vyplatí se do ní trochu zainvestovat. Sama jsem sušičku vybírala opravdu pečlivě, dívala jsem se po různých značkách, ale nakonec jsem skončila u naší osvědčené rodinné harcovnice. 😀 Mám sušičku EZIDRI SNACKMAKER FD 500. Mamka má tuto sušičku už snad přes 20 let a stále frčí. A to už toho odsušila opravdu mnoho a mnoho, není to jen občasný pomocník, v sezóně jede pořád.

ODŠŤAVŇOVAČ

Odšťavňovač jsem si velmi přála a dostali jsme ho od manželových rodičů, jako svatební dar. Je to můj věrný přítel, kterého příležitostně půjčuji po rodině, protože dělá fakt skvělou práci. 🙂
Chcete-li opravdového pomocníka, je opět dobré vybírat pečlivě.

  • Pro větší a kvalitnější odšťavňování určitě zvolte odšťavňovač šnekový. Dnes už nejsou cenově tak vysoko, jako před pár lety, když u nás začínali a za pár tisíc můžete mít doma opravdu velmi dobrého pomocníka.
  • Vybírejte podle vlastních potřeb. Já třeba věděla, že budu chtít odšťavňovat i listy a podle toho jsem se u výběru řídila. Odšťavňovač je pro mne hlavním pomocníkem třeba při výrobě pesta z medvědího česneku. 😉

Můj kamarád se jmenuje PHILCO PHJE 5020 a mohu říct, že má opravdu skvělý poměr cena/výkon. Původně jsem pošilhávala po dražších, ale musím se přiznat, že jsem opravdu spokojená a zvládá fakt vše, co po něm chci.

Používám ho, jak na šťávy, tak právě na výrobu pesta, marmelád, pyré. Někdy pro výsledný produkt míchám šťávu se sušinou apod. Dnes jsem třeba odšťavňovala jablíčka, která v sobě neměla tolik šťávy a spíš rovnou dělala takové pyré. Mám v plánu je naplnit do menších krabiček a zmrazit.

Co do zpracování úrody, tak mám ještě jedu oblíbenkyni. 🙂

Je to tato nenápadná kráska.

Vykrajovačka na jadřince. 🙂 Je to tak jednoduché a přitom geniální.

Ale pozor, taky není každá tak skvělá. Já dlouho nemohla sehnat tuto dřevěnou, na kterou jsem byla opět zvyklá už z domu od maminky, a koupila jsem jinou (myslím od Teskomy). Teskomu mám jinam dost ráda, ale vykrajovačka se jim prostě nepovedla, vůbec se mi to s ní nedělalo dobře a ani jsem ji moc nepoužívala… Až mi tuto dřevěnou přivezla moje milá tchyně z vánočních trhů. Je perfektní, ostrá, tak akorát velká a prostě na ni nedám dopustit. 

A zjistili jsme i značku. 😀 Je to SONIX vykrajovač jadřinců. 🙂

Takže zpracovávejte a nechte si pomoct. 🙂

Líbí se vám u mě na blogu? Nechte se ode mě pravidelně inspirovat a získejte k tomu dárek.


Jsem máma, farmářka a kreslířka. Nenapravitelný snílek a milovník svobody. Život na venkově, hospodaření, naladění na rytmus roku a vše propojené vlastní kreativitou. To jsou mé cesty ke svobodě a šťastnému životu, které ukazuji i ostatním.

Jsem autorkou e-booku Farmařím! A Baví mě to! Objevte kouzlo efektivity a začněte si naplno užívat krásy farmaření! Více informací najdete ZDE.>>

A kreslícího video návodu Kreslím, kreslíš, kreslíme! Více informací najdete ZDE.>>

Více o tom, kdo jsem, si přečtěte tady. >>

Chcete být ve skupině stejně naladěných lidí? Máme uzavřenou skupinu na facebooku a rádi Vás vezmeme mezi sebe.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů